Skæbnen vil, at jeg har fået en svigerfar der er ornitolog – og det har desværre smidtet min 6-årige søn. Han er blevet bidt af en gal fugl! Og selvom jeg godt kan lide naturen, så er det ikke liiige i fugle min store interesse ligger. Men, så må man jo være lidt kreativ for at kombinere interesser. Og da knægten sammen med min far havde bygget en fuglekasse som det var på tide at få hængt op i haven bød lejligheden sig.

For, hvordan får man nu liiige proppet noget elektronik og sjov ind i sådan en fuglekasse? Jo, man smider da et kamera ind i den og laver et live stream setup af en video fuglekasse. Jeg får lov til at lege med elektronik med min søn – og han får en mulighed for at følge med i fuglenes redeprojekt.

Som sagt så gjort. En google søgning på kamera og fuglekasse gav lidt input.

Byg et billigt webcam om til et Night vision IR kamera

Hvis man skal lykkes med at filme fuglene i mørket i fuglekassen, så er man nødt til at udnytte den smule lys der kommer derind og måske også tilføje lidt usynligt lys – IR lys. IR lys er hvad man bruger som lyskilde til udstyr til nattesyn.

En normal CCD (sensoren i et digitalt kamera) omsætter lysets bølger til et digitalt signal, der vises som et billede. Men en CCD kan ikke kun måle det synlige lys, den måler også signal fra infrarødt lys. Problemet i et normalt kamera er, at alt hvad der kommer ind af signal fra andet end synligt lys, giver et sløret billede. Derfor sætter man et filter ind, der fjerner det infrarøde lys. Det filter er ofte super simpelt at fjerne – og så snart det er fjernet, så har man et kamera, der kan bruges som nattekamera. Specielt, hvis man kombinerer det med nogle IR dioder.

Så jeg bestilte et billigt Logitech C170 webcam til ca. 150 kr. åbnede det og fjernede IR filteret som beskevet her: http://generativevj.blogspot.dk/2013/09/how-to-make-cheap-ir-webcam.html

Det er en ret simpel operation, men du skal passe på ikke at komme til at ridse linsen på kameraet. Næste step er, at få noget IR lys indbygget. Man kunne selvfølgelig lave noget med nogle IR dioder og en batteripakke osv. men jeg tænkte, at vi måtte kunne trække på strømforsyningen til kameraet – og det kan man også.

Step 1 – skaf en IR diode

Jeg havde ikke lige en IR diode liggende, men min far havde en gammel fjernbetjening – og sådan en bruger en IR diode til at sende signal til fjernsynet. Så split en fjernbetjening ad og pil dioden ud af den.

For at tilslutte IR dioden til kameraet's strømforsyning, så connect til pin 1 og 4 på USB indgangen på PCB boardet.Step 2 – lod connectors til strømforsyningen fra USB

Jeg satte USB stikket i kameraet og målte ganske enkelt, på hvilke pins på stikket fra USB forbindelsen var der ca. 5V spændingsforskel. Og så var det bare at lodde to ledninger på der. – Pin 1 og 4.

Diode kredsløbet, for IR dioden med en modstand.Step 4 – Diode kredsløbet

Tja, jeg forsøgte mig egentlig bare frem med den eneste type modstande jeg lige havde liggende, en 1k ohm modstand – og det fungerede heldigvis. Når du vil teste dioden, så er det bare at tænde for dit nye IR kamera og se om du faktisk ser en lysplet, hvis du peger det hen mod dioden.

Step 5 – Samle skidtet og plaere det i din nye video fuglekasse

Det næste skridt var at samle skidtet og få det placeret i fuglekassen og få den hængt op. Jeg lavede bare plads til “hængslet” på kameraet bagerst i kassen og tapede den godt fast – det kan ikke anbefales. Så siden da har jeg faktisk haft kassen neden, pillet hængslet af og skuet kameraet fast i låget på fuglekassen.

Placer dit hjemmebyggede IR kamera i fuglekassen sammen med dioden Så hænger fuglekassen på væggen, med en USB ledning ind gennem vinduet.

Færdigsamlet video-fuglekasse Efter et par dage flyttede et lille skovspurvepar ind i fuglekassen

Step 6 – Streaming med Raspberry Pi

Desværre fungerede det jo kun, når man lige havde en computer connected til kameraet – og dermed også kun når man lige var hjemme. Så næste step var at få en stream op og køre. Så jeg investerede i en Raspberry Pi 2B+ (jeg har faktisk aldrig haft fingre i en Pi før, så det her var en god chance for det). Og så er det faktisk bare at følge vejledningen her slavisk, så har du en webcam streaming server kørende: https://pimylifeup.com/raspberry-pi-webcam-server/

Og ja, så måtte jeg også lige have en wifi dongle op at køre, da vi ikke lige har netkabler i hele huset og min Pi skulle jo helst være indenfor kabelafstand til video fuglekassen. Det er der heldigvis en god guide til her: http://raspberrypihq.com/how-to-add-wifi-to-the-raspberry-pi/

Jeg overvejer om jeg skal arbejde lidt med noget motion detection også, det skulle være simpelt med en guide her: https://pimylifeup.com/raspberry-pi-security-camera/, men det må blive næste skridt (smile)

Du kan følge de små fugles rede projekt her: Skovspurvereden – og det er så her udfordringen med placeringen af kameraet kom ind. De s… fugle bygger nemlig ikke en åben rede inde i sådan en kasse, de bygger en lukket rede. Så i løbet af en uge, havde de dækket kameraet helt til med redemateriale. Så jeg måtte have kassen ned, og i stedet skrue kameraet op i låget, så det filmer ned mod indgangen til deres lille lukkede rede.

IR dioden giver lys, men desværre ikke helt nok. Så billedet er bedst, når der også slipper lidt dagslys ind.

God fornøjelse!